Jeg er ikke glad i skjerf, ei heller i genser med høy hals. Dermed trenger jeg noe annet å holde meg varmt rundt halsen. Men for trang får det heller ikke være, da får jeg fort følelsen av å bli kvalt.
En buff – også kalt hals eller halsbuff – er det riktige for sånne som meg. Hvordan sy en buff? Det er veldig enkelt og jeg deler det her med en steg-for-steg veiledning.
Stofftyper
Best egner seg stoffer som har en myk vrangside eller 2 rette sider – såkalte ‘doubleface’-stoffer. Hva doubleface-stoffer er kan du lese i dette innlegget.
Eksempler på egnete stoffer er:
– Isoli-Minky – som har en myk pelsete side
– Sport-Isoli med fleece og ull
– Ull-Jacquard jersey
– Teddyplysj/Fleece doubleface fra Swafing
Også bomullsjersey kan brukes, men det blir ikke særlig varmt på halsen synes jeg. Det er også mulig å bruke vevde stoffer eller kombinere vevde stoffer på rettsiden med stretch på vrangen, men da må man nok teste seg litt frem med målene, man skal jo få den på og av.
Materialliste
til voksen:
30 eller 40 cm av et stoff fra listen over. Hele stoffbredde 140-145 cm.
Tenk litt over hvor mye stoff du liker å ha rundt halsen og i hvilket vær du skal bruke buffen. Til kalde eller blåsete høst- og vinterdager foretrekker jeg 40 cm, da kan jeg stikke også nesa inni.
30 cm bruker jeg til overgangstiden.
Redskap/ verktøy
Fremgangsmåte
- Legg stoffet sammen sånn at du får en brettekant. Renskjær de lange kantene. Det er enklest med linjal og rullekniv, men går like fint om du tegner opp og klipper rett med saks.
2. Kutt av brettekanten og jarekanten, du har nå 2 rektangler. Størrelsen er ikke så viktig her. For meg som voksen er det nok med 65-70 cm for å ha det komfortabel. Stoffer som er 150 cm eller 160 cm bred kutter jeg av tilsvarende i lengden.
3. Vil du ha pelssiden eller fleece-siden mot halsen din MÅ du legge rette på vrange. Ellers får man den mønstrete siden mot halsen også.
4. Nå sys stoffene sammen på langsidene.
Mulighet 1: symaskin med stretchsøm eller liten sikksakk. Alternativ bruk av Maraflex som er en stretchtråd som kan brukes i symaskin på over- og undertråd, da med rettsøm og stinglengde 2.8-3.2.
Mulighet 2: overlockmaskin. Husk å sette opp differensial til minst 1.5-2 (150-200%), spesielt Isoli-Minky er superstretchy.
5. Nå skal kortsidene sys sammen. Stikk hånda gjennom ‘sylinderen’ du har lagt, da langsidene ble sydd sammen. Dra så den ene enden mot deg gjennom sylinderen.
6. Jeg bruker klyper (wonder clips) til å holde sammen delene, der sømmene møtes. Knappenåler går selvfølgelig også.
7. Nå skal kortsidene sys sammen med overlock eller symaskin.
HUSK vrenge-åpning! Den trenger ikke være stor om stoffet er veldig stretchy.
8. Vreng hele buffen. Mine vrengehull er alltid bitteliten og jeg banner hver eneste gang – lærer dog aldri.
9. Vrenge-åpningen kan enten bare være eller så kan den sys sammen på ønsket måte. Isoli-Mikny og andre litt fluffy stoffer vil bare rulle seg litt i kanten og vrenge-åpningen er uansett ikke synlig fra utsiden.
10. Da var den ferdig. Bare dra over hodet og nyte enda et ferdig plagg.
Jeg syr kun for meg selv, så jeg har dessverre ikke noen mål for barn. I utgangspunkt er barnehoder i omkrets ikke så mye mindre enn voksen-hoder, så en stoffbredde 130 cm burde være nok. Til nøden er det bare å klippe opp kortsiden engang til og korte litt ned.
Takk for oppskrift på cowl.
Set dere har MEGAMAT. Selger dere slike? Pris?
Hei Hilda Marie,
ja det er riktig Stoffdronning er importør for Megamat skjærematter.
Vi har 3 størrelser, en med centimeter på som er ekstra laget til oss og 2 med inch på.
Du finner de her: https://www.stoffdronning.no/search_result?keywords=skj%E6rematte
Ha en fin dag, Britta