I en symaskinbutikk er dette standard-setningen. Kunder på jakt etter en symaskin for nybegynnere kommer inn og sier: «Jeg skal ha en enkel symaskin. Den skal kunne rettsøm, sikksakk og knapphull.».
Utfordringen er at nesten alle symaskiner har rettsøm, sikksakk og knapphull. Unntak er noen spesialmaskiner som kun syr rettsøm. Det er også forskjell mellom «enkelt» som i «enkelt å bruke» og «enkelt, skal ikke koste særlig».
En god symaskin skal være en venn for livet, derfor kommer jeg med 5 tips for nybegynnere som skal kjøpe seg symaskin.
Tips 1: Hvilke behov har du – hva skal du sy?
Jo mer du kan si om hva slags planer du har, jo enklere blir det å finne en modell som passer ditt behov. Kan du tenke deg søm som hobby eller er du en «fikser» som kun trenger et verktøy? Hva slags interesser har du?
- Skal du kun reparere litt tøy og sy opp gardiner noen få ganger i året? Da er det nok med en enkel modell i lav prisklasse. Du kan ikke forvente at den takler alt, men den er god nok for å utføre enkle sy-oppgaver med sine basis funksjoner.
- Vil du også sy en god del i dongeri, imitert skinn og møbelstoffer? Da trenger du en symaskin med en kraftig motor som tåler veldig mye.
- Har du lyst til å lage dine egne klær og er muligens glad i stretchstoffer som jersey og isoli? Din nye venn burde hvert fall ha mulighet til å ha 2 trådsneller på maskinen for å legge opp med tvillingnål. Det burde også være mulig å justere trykkfotstrykk.
- Tror du patchwork og quilting kunne vært din greie? En større symaskin som allerede har alt av nødvendig tilbehør ( 1/4-inch fot, overtransportør, stoppefot mm.) og mest mulig plass mellom nål og maskinkropp vil gi deg mest glede.
- Vil du merke tingene dine med navn, da må symaskinen kunne sy bokstaver (den broderer ikke, men syr bokstaver).
- Kanskje du vil litt av alt, da finnes det allround-maskiner som kan litt av alt.
Tips 2: Elektronisk symaskin eller mekanisk symaskin?
En mekanisk symaskin er den klassiske typen symaskin mange ser for seg som første maskin. Det er ikke det jeg ville ha definert som enkelt. Først velger man en søm, så må man stille på både stinglengde og stingbredde – og noen ganger enda mer – for å få den sømmen. Nåla stopper hvor som helst og man må vri på hjulet på høyre siden for å få den opp eller ned.
Selv de rimeligste symaskiner hos fagforhandlere har i dag en nålitreder heldigvis, men mekaniske maskiner er veldig begrenset når det er gjelder sømutvalg. Dette fordi hver søm krever tilpassete metalldeler i maskinen.
Elektroniske symaskiner, Elektroniske symaskiner, også kalt computerstyrt symaskin, har vært på markedet siden 1978. De gir mye mer komfort, og er lettere å bruke siden alle sømmer er ferdig programmerte og klar til bruk.
Her stopper nåla enten oppe eller nede, men aldri midtveis. Det er ingen grunn til å vri på hjulet, og hendene er frie til å holde stoffet. Hastigheten på syingen styres ikke bare via foten, man har også en hastighetsbryter på maskinen. Man kan velge å sy alt fra veldig langsomt til veldig fort. Dette er praktisk om man holder på med vanskeligere ting.
Tips 3: Symaskin fra matbutikk eller fagforhandler?
Nå kan jeg nok trygt betegnes som inhabil, siden jeg jobber i en fagforhandler i Kristiansand. Fordelen med oss som jobber i en fagforhandler er at vi faktisk kan hjelpe deg med å kjøpe symaskin for nybegynner eller viderekommende. Fagforhandleren kan i tillegg hjelpe deg underveis eller om du har noen spørsmål.
Det er ikke sånn at vi kan alle symaskinmodeller utad, eller at vi kan alt om alle typer søm. Men vi vet hvor du finner hjelp dersom vi ikke kan hjelpe selv.
Maskiner fra matbutikker / elektronikk-varehus finnes det sjeldent tilbehør til. Dem kan ikke yte service på maskinene, og er det noen problemer blir de ofte kastet hvor du ender opp med å få en ny. Hvor bra er det egentlig…
Tips 4: Bruk så mye penger du kan på en ny symaskin
Det finnes noe som sier «en god syer kan også få gode resultater på en dårlig maskin». Er du god eller utdannet innen søm klarer du å trylle frem gode resultater på billige maskiner også. Som en gjennomsnittlig syer ønsker jeg all hjelp jeg kan få av maskinen min til å lage gode resultater uten å knote med tråder, stoffer eller innstillinger.
En billig skranglete maskin som er tungvint å bruke dreper sygleden fort, og ender opp i skapet eller på loftet.
Drømmen om selvlaga kjole, den stilige ryggsekken eller det flotte teppet man så for seg – knust av en dårlig maskin for 2000 kr eller enda mindre. Da var selv disse pengene for mye.
Spar heller til en modell som kan mer enn det du trenger her og nå. Du skal kunne utvikle deg i søm-hobbyen og ikke bli begrenset av maskinen din. Eller kjøp en godt brukt modell privat, en som har blitt elsket av noen andre (og gjerne hatt service også).
Tips 5: Tilbehør og utstyr
Sjekk hva som følger med av tilbehør. Og sjekk om du kan kjøpe andre trykkføtter enn de som er standard.
Tenk litt over hva slags utstyr du kunne ha glede av.
Her ville jeg anbefale noe som:
- automatisk trådklipp
- kneløfter
- god plass mellom nål og høyre kant av maskinen
- en overtransportør som transporterer vanskelige stoffer mer jevnlig
Mange sømmer derimot er noe som er rimelig uvesentlig. En maskin får mange sømmer med på kjøpet av en enste grunn: de er billig å lage. Elektroniske symaskiner har programmerte sømmer, da er det enkelt for produsenten å slenge på 50 sømmer til.
Dette er ofte kun variasjoner av eksisterende sømmer, mye til pyntesøm. Noe på listen «vil ha, men bruker ikke».
Nyttige tips for meg som vurderer kraftig hvilken maskin jeg skal velge! Takk det hjelper noe på veien. Noen jeg kan ringe forresten..:)
Så bra at det hjelper litt på veien til en ny venn 🙂
Jeg hjelper deg gjerne videre, men kan ikke ringes direkte.
Send gjerne en epost til stoffdronning @ gmail.com og beskriv litt hva du skal lage, hvor mye du tror du kommer til å bruke maskinen (hver helg eller kun 2x i månende f.eks.), hva slags stoffer du kommer til å bruke mye og noen generelle ønsker angående funksjoner eller tilbehør (f.eks. kneløfter eller noen trykkføtter eller at den skal lage bokstaver e.l.). Evtl. budsjett. Så kan vi foreslå noen modeller du kan se på, og så kan vi eller noen andre fra kundeservice prate litt med deg om du er usikker hva du skal velge.
Ha en strålende uke videre, Britta
Hei!
Jeg kjøpte en relativt rimelig maskin fra Brother og har hatt enorm glede av den siden i sommer. Jeg vil gjerne utvikle meg som syer, syr kun hobby til meg og barna mine, blr jeg gå for ny maskin nå eller en overlock?
Hei Jannicke,
takk for spørsmålet.
Svaret er som så ofte ‘Det kommer an på’ 🙂
Om du er fornøyd med din Brother-symaskin og den fungerer bra, da ville jeg vurdere og få en overlock i tillegg. Da flytter du 80% av arbeidsoppgavene til overlocken. Den renskjærer, kaste over og syr sammen i en arbeidsgang og resultatene blir veldig fine. Du får slett sydd mer fordi du blir fortere ferdig. Oppleggskanter sys fremdeles med symaskin, f.eks. med tvillingnål.
Modeller er f.eks. Janome Mylock som er en av Norges mestsolgte overlockmaskiner, selv om den begynner å bli nokså opp i pris. Alternativ har det kommet en ny modell fra Pfaff som heter Admire 1000. Også Brother har rimelige overlockmaskiner om du liker din symaskin.
Men så kan du ikke erstatte din symaskin med en overlockmaskin, det er nummer 2 i huset. Er du altså IKKE helt fornøyd med din symaskin, eller den krangler eller ikke gir deg 100% syglede – DA ville jeg bytte den ut mot en bedre symaskin. for en fungerende symaskin er basis i hobbyen vår 🙂
Håper det hjelper deg litt på vei, ha en strålende uke, Britta
Dette var nyttig info.
Bare hyggelig Heidi. 🙂
Skikkelig gode tips og forklaringer👍 Kjempebra👏
Takk Edny, for tilbakemelding. Britta