Glidelås – en jungel av muligheter

Siste oppdatering 1. april 2025 by Britta Hohne

I lang tid styrte jeg unna glidelås. Utvalget virket rett og slett overveldende. Jeg skjønte ikke bæret av forskjellen mellom de ulike typene, og det hjalp ikke at de kom i hundrevis av farger, lengder og bredder. Glidelås er virkelig en jungel – og kanskje har du kjent på det samme? Da er dette blogginnlegget laget for deg.

For egentlig er en glidelås ganske enkel: to bånd med tagger som låses sammen. Men bak den enkle funksjonen skjuler det seg et stort utvalg materialer, varianter og kvaliteter.

Et kjapt søk viser at det finnes over 75 glidelåsprodusenter i verden – mange av dem lager spesialiserte glidelåser for ulike bransjer og behov. Den mest kjente aktøren er YKK, som produserer over halvparten av verdens glidelåser (jeg er veldig imponert at noen har klart å bli så stort!). Andre navn du kanskje har hørt om, er Cose, Opti og RiRi.

Hobbybutikker og stoffbutikker har gjerne bare en liten del av det totale utvalget – det sier seg selv, når hver eneste farge ofte finnes i flere lengder og varianter. Plutselig er man oppe i hundrevis av ulike glidelåser!

I denne guiden får du en oversikt over de vanligste typene glidelås, hvilke materialer de finnes i – og ikke minst: hva de ulike typene passer best til.

Hva betyr størrelsen på en glidelås?

Når vi snakker om størrelsen på en glidelås, mener vi ikke lengden – men bredden på selve taggene når glidelåsen er lukket. Dette kalles gjerne «gliderbredde» eller bare «glidelåsstørrelse». I Norge og andre land som bruker det metriske systemet, er de vanligste breddene:

4 mm – passer godt til klær, putetrekk, sengetøy, toalettmapper og lignende.

6 mm – brukes ofte i vesker, ryggsekker, jakker og madrasstrekk.

8 mm – egner seg til kalesjer, telt, større vesker og dekorative detaljer.

Bildet viser 3 stykk glidelås med forskjellige bredde av tagger.
Glidelås i 4 mm, 6 mm og 8 mm bredde (det er bredden av taggene som måles)

Spiral, plast eller metall – hva er forskjellen?

Glidelåser kommer i ulike varianter, og det er først og fremst utformingen og materialet på taggene som skiller dem fra hverandre. Selve båndet er vanligvis laget av polyester, men taggene kan være:

  • Spiralformet – laget av en tynn nylon- eller polyestertråd som er snurret i spiral og sydd fast til båndet. Spiralglidelåser er fleksible, myke og allsidige. De egner seg godt til klær, toalettmapper, putetrekk og mye mer.
  • Støpt plast – har tydelige flate tagger som er støpt direkte på båndet. Disse er kraftigere enn spiral og brukes ofte i jakker, yttertøy, vesker og sekker.
  • Metall – taggene er laget av metall og festet mekanisk til båndet. Dette gir en robust og slitesterk glidelås, som passer godt til bukser, vesker, sko og prosjekter som skal tåle mye bruk.

Hvilken type du bør velge, avhenger av prosjektet ditt: Ønsker du noe mykt og lettsydd? Skal det tåle røff bruk? Skal det være delbart eller ikke?

Både delbare og ikke-delbare glidelåser finnes i alle disse variantene, så du kan velge både etter funksjon og stil.

Bildet viser 3 stykk glidelås med forskjelligematerialer av tagger.
Metall-glidelås til venstre, spiral-glidelås i midten, Vislon/ plastglidelås til høyre.

Metallglidelås

En metallglidelås har tagger laget av metall, vanligvis messing, aluminium eller nikkel. Taggene er flate og ganske stive, noe som gir glidelåsen et klassisk og robust uttrykk.

Metallglidelås er spesielt nyttig i kraftige stoffer – den er et naturlig valg til for eksempel dongeribukser, skinnklær og sko, der slitestyrke er viktig. Du finner den også ofte i vesker, ryggsekker, bager, enkelte interiørprosjekter og ikke minst i sko og støvletter, hvor glidelåsen må tåle belastning.

De vanligste fargene på metalltaggene er:

  • Sølvfarget (nikkel)
  • Gullfarget (messing)
  • Antikk messing – gir et vintagepreg
  • Sort metall – en moderne og stilren variant

Metallglidelåser finnes både som delbare og ikke-delbare, og kommer i flere bredder – vanligvis 4 mm, 6 mm og 8 mm.

Tips: Metallglidere følger som regel med glidelåsen og matcher metallet i fargen. De kan være vanskeligere å bytte ut enn glidere på spiralglidelås, så det lønner seg å velge riktig variant fra starten av.

Bildet viser 3 stykk glidelås med forskjellige farger av tagger i metall.
Metall-glidelås med tagger i aluminium, gullfarget og antikk messing

Plastglidelås – også kjent som Vislon eller Delrin

På norsk sier vi gjerne bare plastglidelås, men det finnes noen begreper som ofte brukes om hverandre – spesielt i mønstre og produktbeskrivelser fra utlandet. Derfor er det greit å vite hva som egentlig menes.

Vislon er et registrert varemerke fra produsenten YKK, og betegner en glidelås med flate, støpte plasttagger som er festet direkte på glidelåsbåndet. Taggene er laget av et plastmateriale som heter Delrin®, som igjen er et varemerke eid av kjemigiganten DuPont. Derfor hender det at glidelåsen omtales som både Vislon-glidelås og Delrin-glidelås – og begge deler er helt greit.

Kort sagt:

  • Vislon = merkevarenavnet for YKKs glidelås
  • Delrin = plastmaterialet taggene er laget av

Disse plastglidelåsene har ganske flate, markerte tagger og kjennetegnes ved å være lette, sterke og rimelig vannavvisende. Det gjør dem svært godt egnet til:

  • Yttertøy som jakker, parkaser og dresser
  • Arbeidsklær
  • Sportsklær og barneklær
  • Telt og soveposer
  • Vesker og sekker der slitestyrke er viktig

Plastglidelåsene finnes både som delbare og ikke-delbare, og i mange farger og størrelser. De er et populært valg i prosjekter der funksjon og fargevalg er like viktig som utseende.

Bildet viser 2 stykk glidelås i Vislon.
Vislon-glidelås – delbar og ikke delbar

Spiralglidelås – myk og allsidig

En spiralglidelås har tagger laget av nylon (eller polyester), som er formet som en spiral og sydd fast til båndet. Når glidelåsen lukkes, griper spiralen fra hver side inn i hverandre og holder det hele på plass.

Det som gjør spiralglidelåsen så populær, er at den er:

  • Myk og fleksibel
  • Lett å sy i
  • Sterk og stabil fra siden, selv om den virker lett

Fordi taggene følger en spiralform, er denne typen glidelås særlig godt egnet til buede sømmer og runde former, noe som gjør den til det foretrukne valget i alt fra:

  • Kofferter og bagasje
  • Vesker og toalettmapper
  • Penere plagg og hverdagsklær
  • Interiørprosjekter, som putetrekk og små oppbevaringsposer

Spiralglidelåser finnes både som delbare og ikke-delbare, i mange lengder og enda flere farger – og gliderne kan ofte skiftes ut eller byttes, noe som gjør dem ekstra fleksible i bruk.

Tips: Fordi spiralglidelås er mykere enn plast- og metallglidelås, er den lettere å tilpasse i runde sømmer og gir et mer diskré uttrykk på fine plagg.

Bildet viser 2 stykk glidelås med forskjellige bredde av tagger i spiral..
Spiralglidelås i 4 mm og 6 mm bredde. Delbar og metervare-glidelås.

Delbar eller ikke delbar – hva betyr det egentlig?

Dette er noe av det mest forvirrende for nybegynnere: Alle glidelåser kan jo åpnes – så hvorfor kalles noen for “delbare”?

Forskjellen ligger i hvordan glidelåsen åpnes:

En ikke-delbar glidelås stopper i den ene enden – glideren kan dras opp eller ned, men båndet henger alltid sammen i bunnen.

En delbar glidelås kan åpnes helt, slik at de to båndsidene skilles fra hverandre.

Bildet viser 2 stykk delbar og ikke-delbar zipper.
Ikke delbar glidelås oppe – glideren går kun til metallstopperen på venstre.
Delbar glidelås nede i bildet – glideren går helt til høyre til endestykke og åpner den også.

Delbar glidelås

Delbare glidelåser brukes der det er nødvendig å ta plagget eller gjenstanden helt fra hverandre – for eksempel i jakker, kåper eller heldresser. Disse kalles ofte også for jakkeglidelåser.

Du finner også delbare glidelåser i:

  • Soveposer
  • Vognposer
  • Trekk til madrasser, som må kunne tas helt av for vask

Kjennetegn på delbar glidelås:

  • En liten kvadratisk boks i den ene enden gjør det mulig å hekte glideren på og av.
  • I motsatt ende (toppen) sitter det en stopper som hindrer glideren i å skli helt av.

Viktig: Du kan ikke klippe av en delbar glidelås nederst – da ødelegges mekanismen. Hvis glidelåsen er litt for lang, kan du brette den inn i toppen som en nødløsning. Klipper du uten å sikre enden med en brett eller stopper, vil glideren kunne hoppe ut – og da trenger du mest sannsynlig en ny glidelås.

Bildet viser endestykker i både metall og plast.
Delbar glidelås med 2 forskjellige endestykker.
Bildet viser toppen av delbare Delrin og spirallås
I toppen av delbar glidelås er det enten små metallstoppere eller støpt plast med en krok.

Ikke-delbar glidelås

En ikke-delbar glidelås er sammensydd i den ene enden, slik at den ikke kan tas fra hverandre. Glideren stopper når den kommer til enden, hvor det enten sitter en metall- eller plaststopper, eller hvor du selv har laget en stopp – for eksempel ved å sy sikksakksøm over glidelåsen.

Vanlige bruksområder:

  • Putetrekk og sengetøy
  • Bukser, skjørt og kjoler
  • Lommer og toalettmapper
  • Vesker og punger
  • Sko og støvler
  • Madrasstrekk (på møbler)

Tips: På madrasser brukes ofte delbare glidelåser slik at man kan ta av og vaske trekket i to deler – mens på møbler er glidelåsen som regel ikke-delbar.

Bildet viser en ikke-delbar glidelås
Tydelig å se på høyre siden: stopperen i metall.

Glidelås i metervare – fleksibelt og fargerikt

Glidelås i metervare er en praktisk og allsidig variant av ikke-delbar glidelås, og består av to separate deler: glidelåsbåndet og gliderne. Du kjøper metervare i ønsket lengde og setter på så mange glidere du trenger selv.

Dette gir deg mulighet til å:

  • Mikse farger – du kan ha én farge på hver side av båndet
  • Tilpasse lengden nøyaktig
  • Velge glidere etter smak og behov

Metervare-glidelås finnes i flere varianter, men den mest vanlige er spiralglidelås i 4 mm eller 6 mm bredde. Det finnes også metervare i plast (Vislon) og metall, men spiral er klart enklest å jobbe med når du skal tre på glidere selv.

Typiske bruksområder:

  • Vesker, toalettmapper og punger
  • Putetrekk og interiørprosjekter
  • Prosjekter med ekstra lange glidelåser

Du kan også lage en glidelås med to glidere – ved å sette én glider inn fra hver ende. Det gir en åpning fra midten og ut til sidene, noe som brukes i for eksempel sybokser og store vesker.

Slik setter du på glidere

Det finnes mange metoder for å tre glidere på glidelås i metervare – og hvilken som fungerer best for deg, handler ofte om øvelse og personlig preferanse.

Her er noen tips:

Tips: Øv deg med en ekstra bit glidelås først – når du har fått teknikken inn i fingrene, går det som en lek!

Bildet viser fargerike ruller med zipper pluss glidere
Stort fargeutvalg i glidelås i metervare og mange muligheter for glidere.

Glidere til glidelås i metervare

Når du bruker glidelås i metervare, må du kjøpe glidere separat – og her finnes det mange varianter å velge mellom. Har du opplevd at en glidelås åpner seg av seg selv, eller tvert imot er vanskelig å få opp? Da handler det ofte om hvilken type glider du har.

De vanligste variantene er:

  • Pin-lock glidere – med låsemekanisme
  • Non-lock glidere – uten låsemekanisme

Glidere passer ikke til alle glidelåser

En viktig ting å vite er at glidere ikke er universelle. De må passe nøyaktig til glidelåsbåndets:

  • Bredde (f.eks. 4 mm eller 6 mm)
  • Type (spiral, plast eller metall)
  • Produsentens standard

Forskjellige produsenter – som YKK, Cose og andre – har hver sin egen produksjonsmåte og standarder for hvordan glider og bånd er konstruert. Det betyr at en glider fra én produsent ikke nødvendigvis fungerer på glidelåsbånd fra en annen, selv om størrelsen virker lik.

Pin-lock glidere – holder glidelåsen lukket

En pin-lock glider har en innebygd låsemekanisme som aktiveres når hendelen ligger flatt. Dette forhindrer glidelåsen i å åpne seg av seg selv. Selve låsemekanismen kan være utformet på ulike måter:

  • Med en krok på baksiden av hendelen som huker seg inn i taggene
  • Eller som en intern lås inne i gliderhuset

Disse gliderne er ideelle i prosjekter hvor det er viktig at glidelåsen holder seg lukket – for eksempel:

  • Interiør og klær som utsettes for bevegelse
  • Puter og madrass-trekk
  • Bukser, skjørt og yttertøy

Non-lock glidere – åpner seg lett

En non-lock glider har ingen låsemekanisme, og glideren kan gli fritt uansett posisjon på hendelen. Disse gliderne er ofte litt større eller dekorative, med f.eks. ring eller annen pynt, men det er ikke selve designet som avgjør om glideren er non-lock.

Non-lock glidere passer godt til:

Toalettmapper og vesker

Punger og små prosjekter

På bildet under er det non-lock nede og pinlock i øvre rad.

7 forskjellige typer glidelås-glidere
Rad oppe viser forskjellige pin-lock glidere, mens nede er det non lock – glidere.

Usynlig glidelås – elegant og diskret

En usynlig glidelås er en spesialtype glidelås der kun glideren er synlig fra rettsiden – selve taggene skjules i sømmen. Det gir et rent, sømløst uttrykk og brukes særlig i penklær og plagg med elegant finish.

⚠️ Ikke forveksle med kjolelås! En såkalt kjolelås ligner ved første øyekast, men er egentlig en vanlig spiralglidelås i smal versjon – vanligvis kun 3 mm bred – med glider på rettsiden og synlige tagger. Kjolelåser brukes gjerne i lette klær, men er ikke det samme som en ekte usynlig glidelås.

Slik fungerer en usynlig glidelås

Taggene på en usynlig glidelås er sydde spiraler, akkurat som i en vanlig spiralglidelås, men de ligger på vrangsiden av båndet og er lett “rullet inn” mot båndet. For å sy den riktig inn, er det best og enklest med en spesialfot til usynlig glidelås på symaskinen. Denne foten hjelper til med å “rulle ut” spiralen slik at du kommer tett inntil med sømmen – noe som er nøkkelen til det usynlige resultatet. Men så klart er det fullt mulig å sy den med vanlig trykkfot, men da blir det gjerne ikke så pent.

Bruksområder for usynlig glidelås

  • Kjoler og skjørt
  • Festklær og penplagg
  • Plagg i lette og myke stoffer

Usynlige glidelåser finnes hovedsakelig i ikke-delbar variant, og kommer i mange farger og lengder – ofte med smale 3 mm spiral-tagger for å gi minst mulig synlighet i plagget.

Avslutning og justering av lengde

I motsetning til andre glidelåser har usynlig glidelås vanligvis ikke metallstoppere i bunnen. I stedet er det gjerne en liten limdot eller trådstopper, siden glideren normalt skal stoppe inne i plagget, der stoffet selv fungerer som barriere.

✂️ Er glidelåsen for lang? Da kan du klippe den til ønsket lengde nederst, og sy en sikksakksøm over enden for å lage en ny stopper.

Det finnes også justerbare usynlige glidelåser med en løs metallstopper som festes direkte på taggene. Du kan skyve den dit du vil ha stoppunktet, klemme den fast med tang – og klippe av overskuddet etterpå.

Bilde av toppen og enden av en usynlig glidelås i rosa
Usynlig glidelås der taggene er på vrangen. Dermed er kun glideren synlig fra rettsiden.

En liten kuriositet: Omvendt spiral i yttertøy

Visste du at allværsjakker og regnjakker ofte bruker en lignende løsning som usynlige glidelåser?

I slike plagg brukes det ofte en omvendt spiralglidelås, der taggene ligger på vrangsiden – akkurat som i usynlige glidelåser. Dette gir en jevn og glatt overflate på rettsiden, som både ser penere ut og gir bedre beskyttelse mot vind og regn.

Slike glidelåser er spesiallagde og gjerne kombinert med vanntett tape eller laminering. De er dessverre vanskelig å få tak i for hjemmebruk, og finnes sjelden i hobbybutikker.

2-veis glidelåser og vendbare glidere

Noen ganger trenger man en glidelås som åpner fra begge ender, eller som kan brukes fra begge sider av plagget. Da finnes det flere spesialløsninger – her får du oversikten!

Delbar 2-veis glidelås

En delbar 2-veis glidelås har to glidere som vender “rygg mot rygg”. Det gjør at du kan åpne glidelåsen både ovenfra og nedenfra, selv om den sitter fast i begge ender.

Dette er praktisk i:

Yttertøy med lang glidelås som må kunne justeres under bruk

Lange jakker og kåper – hvor du vil åpne nedenfra for mer bevegelsesfrihet når du sitter eller går

Trenings- og fritidsklær

Bildet viser en glidelås som er delbar fra begge sider.
Ikke lett å se på bilde, men glidelåsen kan åpnes helt opp begge sider.

Ikke-delbar 2-veis glidelås

Dette er glidelåstypen du kjenner fra kofferter og bager – der gliderne kan åpnes fra midten og ut til sidene, men glidelåsen henger sammen i begge ender.

  • Kan ikke brukes i plagg som må åpnes helt (som jakker)
  • Danner en O-form når den er åpen
  • Brukes i vesker, kofferter, utstyrsbager og oppbevaring

💡 Visste du at du kan lage dette selv med glidelås i metervare? Sett én glider inn fra hver ende – så møtes de i midten og gir samme funksjon!

Bildet viser endene av en koffert-glidelås.
2-veis med glider-hoder mot hverandre. Det sitter metallstopper på endene.

Vendbar glider – for jakker du kan snu

Har du sett en jakke som kan brukes på begge sider? Da har den mest sannsynlig en vendbar glider, ikke en vanlig énveis glider.

  • Glideren har en hendel som kan vippes over til baksiden, slik at du kan åpne og lukke glidelåsen uansett hvilken vei jakken vender.
  • Brukes ofte i reversible jakker og noen ganger i sportstøy

Det samme prinsippet brukes også i telt: Glideren har da to hendler, slik at du kan åpne glidelåsen både fra innsiden og utsiden av teltet – om ikke den har 2 glidere på glidelåshode.

Hvordan bytte glidelås i jakke?

Skal du bytte glidelåsen i en jakke, har du kanskje oppdaget at det er vanskelig å finne nøyaktig samme lengde som originalen. I hobbybutikker selges delbare glidelåser vanligvis i 5 cm-intervaller – f.eks. 65 cm, 70 cm, 75 cm osv.

Men jakker har ofte glidelåser på “rare” mål som 68 cm eller 72 cm. Da lønner det seg å velge en glidelås som er litt kortere enn originalen – det er nemlig vanskelig å få en for lang glidelås til å se pen ut.

✂️ Et godt tips er å plassere den nye glidelåsen helt opp i halsen, og la det bli igjen noen centimeter nederst. På mange jakker vil det ikke synes fordi forstykkene overlapper uansett.

Quickfix-løsning når du ikke vil sprette

Å sprette ut en glidelås kan være både tidkrevende og vanskelig – og noen ganger sitter sømmen godt fast i både fòr og ytterstoff. Da kan du prøve denne hurtigløsningen (passer best til treningsjakker og arbeidsklær):

  1. Klipp av taggene på den ødelagte glidelåsen så tett du klarer – la glidelåsbåndet sitte igjen.
  2. Sikksakk over kanten på det gamle glidelåsbåndet med smal sikksakksøm, slik at det ikke frynser seg.
  3. Sy den nye glidelåsen utenpå den gamle, rett og slett på toppen av det gamle båndet.

Denne metoden fungerer ikke for alle jakketyper, og det blir ikke en usynlig reparasjon – men det er en rask og enkel måte å forlenge levetiden på plagg du bruker mye.

Hvordan måle lengden på en glidelås

Skal du bytte ut en glidelås, er det viktig å vite nøyaktig hvor lang den er – spesielt hvis du skal kjøpe en ny.

Det er heldigvis enkelt å måle:
Mål fra toppen av glideren til enden av taggene – ikke ta med ekstra bånd der det ikke er tagger.

Dette gjelder både delbare og ikke-delbare glidelåser. Båndet uten tagger teller ikke med i lengden, selv om det kan være noen centimeter ekstra stoff i begge ender.

🧵 Vær ekstra nøye når du måler glidelåsen i en bukse!
Det er lett å tro at den er lenger enn den faktisk er, siden båndet ofte fortsetter nedover forbi der taggene slutter. Det er bare delen med tagger som teller!

OBS: Metallglidelås er vanskelig å tilpasse i lengden

Har du en glidelås med metalltenner, bør du unngå å klippe i den for å korte den ned. Det er nemlig vanskelig og potensielt skadelig for både saks og prosjekt, fordi du må fjerne metalltenner for hånd og sette på nye stoppere.

Det er derfor lurt å:

  • Eventuelt tilpasse plagget litt i sømmen hvis det trengs
  • Måle nøyaktig
  • Velge en glidelås som er lik eller litt kortere enn den gamle

📸 Se illustrasjonsbilde fra YKK Tyskland sin produktkatalog for nøyaktig visning av hvor man skal måle fra og til.

Bildet viser hvordan man måler glidelås i lengde


Små glidelåsreparasjoner – uten å bytte hele glidelåsen

Når noe går galt med glidelåsen, er det ikke alltid nødvendig å sy i en ny. Det finnes flere smarte hjelpemidler og reparasjonsløsninger, avhengig av hva som har skjedd – men det gjelder å bruke riktig produkt til riktig problem.

Her er en oversikt over de tre vanligste:

🧵 1. Glidelåspåheng – når hendelen har knekt

Dette er en liten erstatning for selve dra-hendelen på glideren, og brukes når:

  • Hendelen på glideren har knekt av
  • Glideren ellers fungerer som den skal

Glidelåspåheng klipses enkelt fast i åpningen på glideren og gjør at du kan fortsette å bruke glidelåsen som før – uten verktøy, søm eller bytte. De finnes både i diskrete metallvarianter og med pynt, og er fine til både jakker, vesker og barneklær.

Sølvfarget glidelåspåheng fra Prym, kommer i mange variasjoner

🖐️ 2. Dra-hjelp – for bedre grep på små glidere

En dra-hjelp er ikke en reparasjon, men en forlengelse av gliderens håndtak, og brukes når:

  • Glideren er liten og vanskelig å få tak i
  • Du ønsker bedre grep – for eksempel med votter på

En dra-hjelp gjør det lettere å åpne og lukke glidelåsen – spesielt når glideren er liten, eller du bruker votter. Du kan:

  • Kjøpe ferdige drahjelpere
  • Eller bare bruke en snor, et bånd eller en nøkkelring som tres gjennom hullet i glideren

Superenkel løsning som passer til alt fra:

  • Regntøy og vinterjakker
  • Toalettmapper og turutstyr
  • Barneklær
Ferdig strikk med kapper, til å bruke som dra-hjelp.

ZlideOn – for spesielle tilfeller

ZlideOn er et svenskutviklet, patentert system som lar deg erstatte hele glideren uten å sprette opp eller sy i glidelåsen. Den klipses direkte over glidelåsbanen og låses med en liten metallflik. Det finnes ulike varianter for ulike typer glidelås (spiral, plast, metall) og bredder.

ZlideOn kan være en løsning dersom:

  • Glideren er helt ødelagt eller borte
  • Du ikke finner en glider som passer
  • Du ikke ønsker å sy i ny glidelås

Dette er en avansert og ganske kostbar løsning, som krever nøyaktige mål og kan være litt knotete å få riktig. Den er derfor ikke førstevalget for enkle prosjekter, men kan være verdt å vurdere i spesielle tilfeller.

Når er en glidelås egentlig ødelagt?

En glidelås kan være irriterende – men ikke nødvendigvis ødelagt. Her er noen tegn på at det faktisk kan være på tide å reparere eller bytte den:

  • Glideren glir, men glidelåsen lukker seg ikke – ofte skyldes dette slitasje i glideren, og det kan i mange tilfeller fikses med ny glider eller glidelåspåheng.
  • Taggene er bøyd, mangler eller ikke griper i hverandre – da er det som regel glidelåsen selv som er slitt, og det er vanskelig å reparere.
  • Hendelen på glideren er knekt – dette er lett å fikse med et påheng eller en dra-hjelp.
  • Glidelåsen sitter bom fast eller åpner seg av seg selv – det kan skyldes feil glider, skjevhet i sømmen, eller slitasje på båndet.

🔧 Tips: Prøv alltid en ny glider først – det løser overraskende mange problemer uten at du trenger å sy!

Avsluttende ord

Glidelås kan virke forvirrende i starten – med alle variantene, størrelsene og bruksområdene – men når du først får oversikten, åpner det seg en verden av muligheter.

Enten du skal sy en ny veske, reparere en jakke eller bare finne riktig glider, håper jeg denne guiden har gjort det litt enklere å finne frem i glidelås-jungelen.

Og husk: Du trenger ikke kunne alt for å komme i gang – du kan lære underveis, og noen ganger er det de små triksene som gjør hele forskjellen.

Vil du lære flere praktiske tips om søm og materialvalg? Følg med på kursene våre – der deler vi mer av det som gjør syprosjektene morsommere, penere og enklere å lykkes med.

Kommentarer

20 kommentarer til “Glidelås – en jungel av muligheter”

  1. Tiina

    Beste Britta!
    Du er bare helt fantastisk! Tusen hjertelig takk for at du deler av den enorme kunnskapsbasen din.

  2. […] Glidelås – en jungel av muligheter – den episke oversikten over alt mulig av typer glidelås. Jeg husker første gang jeg sto hos Stoff&Stil foran veggen med glidelås – uten å ha snøring av hva alle disse kunne brukes til og hva som er forskjell. Jeg håper den er til hjelp for mange. […]

  3. Kjersti Ågren

    Hei. Jeg holder på å bytte glidelås i anorakken min, og for meg ser det ut som om den er 73cm lang. Jeg finner ingen som selger 2 veis, delbar glidelås i den lengden. Noen tips? Vennlig hilsen Kjersti Ågren😀

    1. Moteindustrien får laget glidelås etter mål, mens ferdige glidelås-lengder kan som oftest kun kjøpes i 5 cm-trinn. Altså 70 cm, 75 cm, 80 cm.

      Du har 2 muligheter – ta en i 70 cm og la den begynne litt lengre opp nederst – det er den enkleste løsningen. Altså oppe går den til toppen, mens nede få du en liten ‘stofflapp’ på jakka hvor det ikke er glidelås.

      Du kan også velge en som er 75 cm, da må den øverste delen brettes inn i sømmen for at ikke glideren detter av. Om ikke du har litt overskytende stoff nede i kanten som gjør at du kan sette inn hele 75 cm. Du kan ikke klippe av noe.

      Håper det hjelper litt.

  4. Gunnar Overen

    Hei. Hvis jeg skal lage en 2veis glidelås med lukkede ender trenger jeg spesielle glidere? Har prøvd og sette glidere head to head men da går den ene veldig tregt i forhold til den andre. Dette er med en metall glidelås.

    1. Hei Gunnar,
      jeg er ikke så god kjent med glidelås-metervare i metall, dessverre. Med plastspiral funker det stortsett bra.
      Glidere er de samme på ‘koffertlås’, men det kan jo ha noe med setting av metall-taggene på båndet å gjøre, som gjør at den ene går tregt. Regner med du har prøvd om en annen glider går like dårlig, eller om den du har fungerer bra den andre veien.
      Lykke til i allefall. Britta

      1. Gunnar Overen

        Takk for svar. Veit du hvor jeg kan kjøpe Riri glidelåser? I Norge eller i europa. Jeg kan kjøpe i USA men de blir ganske dyre

        1. Beklager, det vet jeg ikke. Jeg vet at det er en grossist i Danmark som har et lite utvalg av RiRi, men jeg kjenner ingen som forhandler de pga. den høye prisen. Det er nok YKK og Cose som er mest utbredt.

  5. V

    Hei. Kjøpte en overmadrass, visstnok lite brukt selv om den har endel flekker som kan egentlig tilsi annet, men iallefall så lurte jeg på å bytte trekket.
    Altså i dette tilfellet bare sy ett trekk, om jeg får det til eller noen i fam kan gjøre det eventuelt, men hvor lang må glidelås være og hvor lang bør Minimum trekket være i bredde hvis den er 150cm? Spør fordi mange stoffer på Finn.no har ofte kun 140cm lengde og virker vanskelig å få tak i større, også det mest passende stoffet som faktisk virker som madrass trekk, kan man gå for mindre materiale siden man skal ha en glidelås imellom Eller må man ha mer enn 150cm bredde på det stoffet man velger? P.g.a glidelåsen skal festes der? Og deretter må den ikke være for trang rundt, heller ikke for løs tenker jeg, såå? Noen svar på dette kan gies snarest mulig?

    1. Hei,
      den enkleste løsningen er nok å kjøpe en vannavvisende, men pustende tisselaken i 150 cm bredde, evtl. i 160 cm bredde og gjøre den mindre bred.
      Jeg kan dessverre ikke finne ut hvor mye stoff eller hvor lang glidelås du trenger – men om du har noen i familien din som vil sy for deg kan de sikkert hjelpe. Evtl. spørre en systue å gjøre den jobben.
      Lykke til i alle fall.

      Hilsen, BRitta

  6. Janicke Horgen

    Her var det mye nyttig. Det var én ting jeg ikke fant her.
    Selve glidelåsen på vinterjakken min fungerer. ‘Pinnen’ som må ‘settes ned i låsen’ før dras opp er ødelagt. ‘Borte.’ Finnes det en ‘Mikke Mus’ løsning der? Jakken er gammel, men nyttig like vel. Å skifte hele den doble glidelåsen pga ødelagt ‘pinne’ virker voldsomt. Jeg er sikker på at det finnes noen gode tips der ute.

    God adventstid.

    💜

    1. Hei Janicke,

      beklager sen svar, jeg så ikke at noen hadde lagt inn kommentar.
      Utfordringen med glidelås er at det finnes veldig mange forskjellige leverandører og alle har sitt eget ‘pinne’-system. Glidere er ulike alle sammen, så det er ikke barebare å sette på noe annet.
      Så i utgangspunkt om drageren/ glideren er borte eller i stykker, da må man skifte hele glidelåsen.
      Og det å plukke ut den gamle er jo det som er mest dyrt med tanke på tidsbrukt. Systuer blir veldig glad om man allerede har tatt ut den gamle, det er fort gjort å sette inn den nye da.

      Det finnes et system som kaller seg for ‘ZlideOn’ – det er noe klikksystem – dessverre er det ikke enkelt å finne ut selv hvilken klikk-glider som passer din glidelås. Jeg ser det har kommet en norsk nettbutikk https://zlideon.no/
      Jeg blir ikke klok av dette, men jeg ville sende en forespørsel og be henne å hjelpe deg å finne riktig glider.

      Ha en fin jul, Britta

  7. Berit Mortveit Listog

    Dette var en nyttig side! Har et lite spm som jeg håper du kan svare på: Jeg har kjøpt en fin, lang dunjakke som har enveis, delbar glidelås. Skulle ønske den var toveis, så jeg også kunne åpne den nedenfra! Går det an å ordne bare ved å bytte glider?

    1. Hei Berit, beklager sen svar, håper det ikke er for seint.
      Det går dessverre ikke å gjøre glidelåsen din om til en 2-veis. Det tror det er spesielle glidere som brukes for at ikke den detter ut, så en helt annen type stopper i tillegg.
      Hilsen, Britta

  8. Heidi

    Tusen takk for ryddig og fin forklaring. Dette var til stor hjelp!

    1. Tusen takk for kommentar, setter veldig pris på det! Britta

  9. […] om glidelås – hvilke typer finnes, hvordan funker de og hva brukes de til. Det tok meg flere uker til å […]

  10. Siv Monica

    Tusen takk, for en lettfattelig og god veiledning. Kjekt å lese!

  11. Solfrid

    Kjempenyttig. Har du en grei forklaring/veiledning på og sette inn glidelås i bukser?

    1. Hei Solfrid.
      Jeg liker godt følgende. På sånne veiledninger synes jeg ofte det er enklere med video enn med tekst. Så det er
      https://www.youtube.com/watch?v=h3NY4y-I6AY fra Tock Custom og et blogginnlegg fra SewGuide: https://sewguide.com/sewing-pants-zipper/
      Hilsen, Britta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner