Enkel vedlikehold av symaskin – Slik tar du best vare på den

Mange er litt redde for å tukle med symaskinen sin i frykt for å ødelegge noe. Men sannheten er at for at symaskinen din skal fungere optimalt i mange år, er enkel vedlikehold av symaskin viktig.

Gode sømresultater er et samspill mellom tråd, symaskinsnål, stoff og selve symaskinen. Det kommer ikke av seg selv. Med noen enkle grep kan du unngå dyre reparasjoner og sikre at maskinen syr jevnt og problemfritt.

Rengjøring av symaskinen

Symaskiner tiltrekker seg lo og trådrester, og uten jevnlig rengjøring kan dette skape problemer. Heldigvis er det enkelt å fikse!

Slik gjør du det:

  1. Ta av trykkfoten og fjern undertrådspolen.
  2. Skru av stingplata. Den er som regel festet med en eller to skruer. Bruk den lille skrutrekkeren som fulgte med maskinen din. Det er ofte bare en flat trekant i metall. Alternativ et lite hvit skrujern med eller uten vinger.
    Større maskiner har ofte en klikk-mekanisme som du løsner ut med en bryter under stingplata, enten foran eller bak maskinen.
Stingplater på symaskin er ofte festet med en eller flere skruer som kan løsnes med medfølgende skrujern for å gjennomføre vedlikehold under.
  1. Fjern spolehuset. Dette er delen der undertrådspolen sitter.
  2. Rens for lo og støv. Bruk en liten lo-børste eller tannpirker for å komme til mellom transportørtennene.
For å rense under spolehuset brukr man en liten børste, men også en litt bløt vattpinne hjelper.
  1. Unngå trykkluft! Det kan blåse loen lenger inn i maskinen i stedet for å fjerne den.
  2. Bruk eventuelt en støvsuger. Hvis du er helt sikker på at det ikke er noen løse deler, kan du bruke støvsugeren på lav sugekraft. Du kan også feste en nylonstrømpe over tuppen for å unngå å suge opp små deler.
  3. Sjekk spolehuset. Se om det ligger lo i rillene eller rundt fjærspenningen.
  4. Har du trådklipp? Sjekk at det ikke sitter fast trådrester der.
  5. Sjekk stingplata. Hvis du har knekt en nål, kan det ha oppstått hakk. Se rundt nålehullet eller kjenn med fingertuppen om det er noen oppstående metallkanter. Dette kan du enkelt fikse selv ved å pusse forsiktig med veldig fint våtslipepapir.

Trenger symaskinen olje?

Mange lurer på: Skal symaskinen min oljes? Svaret er at selv om mange maskiner markedsføres som ‘oljefrie’, betyr det ikke at de aldri trenger smøring.

  • «Oljefri» betyr bare at DU ikke trenger å olje maskinen i vanlig løpende drift, men enkelte deler kan fortsatt trenge en dråpe i ny og ne.
  • Noen rettsømmaskiner, som min Juki, har spesifikke oljeinstruksjoner i manualen. Der skal maskinen for eksempel oljes daglig ved mye bruk eller også om den har stått en stund.
Die fleste husholdningsmaskinene er oljefri, men noen modeller trenger olje, da står det beskrivet i manualen, i tillegg til at det følger med en liten oljeflaske ved kjøp av maskinen.
  • Generelt kan du gi maskinen en dråpe olje på nålstanga etter rengjøring.
  • Under spolehuset er det ofte en liten filtpute som kan få en dråpe olje – men ikke mer enn det!
  • Husk å bruke symaskinolje eller annet olje beregnet til verktøy og maskiner, ikke vanlige husholdningsoljer som olivenolje eller stekeolje.

Generelt vedlikehold – små grep for en frisk maskin

1. Bytt nåler jevnlig

Visste du at en symaskinnål ikke varer evig? En god tommelfingerregel er:

  • Bytt nål etter ca. 6–8 timer sytid.
  • Bruk en ny nål for hvert stort prosjekt, spesielt for quilting eller jakker.
  • Velg riktig nål til stoffet: Jerseynåler til strikkede stoffer, stretchnåler til vevde stoffer med stretch, mikrotex til tynne og tettvevde stoffer og mange flere..
  • En butt eller skadet nål kan ikke bare skade stoffet, men også symaskinen. Det er viktig å bytte nåler regelmessig.
Butte eller skadete symaskinnåler kan ødelegge stoffet eller sy en dårlig søm.

2. Hold maskinen ren og støvfri

Selv om du ikke bruker maskinen daglig, samler den støv. Ha et trekk eller en pose over den for å beskytte den når den ikke er i bruk.

3. Unngå billige tråder

Dårlig kvalitet på tråden kan slippe mer lo og føre til flere trådbrudd. Bruk en god sytråd som ikke loer for mye.

4. Les bruksanvisningen!

Det høres kanskje kjedelig ut, men manualen din har ofte egne tips for vedlikehold spesifikt for din maskin.

Hva med service?

Selv med godt vedlikehold hjemme, kan det være lurt å få maskinen sjekket av en profesjonell en gang iblant. Justeringer, dypere rengjøring og smøring av deler du ikke kommer til selv kan forlenge levetiden betraktelig. Hvis du opplever at maskinen lager rare lyder, hopper over sting eller ikke syr jevnt, kan det være et tegn på at det er på tide med en service. Jeg kommer tilbake med et eget blogginnlegg om dette snart!

Helt grovt anbefales at husholdningsmaskiner burde ha service annenhver til hver 3. år, men det avhenger også mye av hvor mye du bruker maskinen. En maskin som brukes jevnlig trenger oftere service enn en maskin som brukes kun av og til. Ingen maskin liker dog å sitte årevis på loftet eller stå i kjelleren. Oljen stivner og maskinen går vanskelig. Når du vet at du ikke skal bruke maskinen over veldig lang tid er det best å legge inn en meter ‘nytteløs søm’ av og til, bare for å holde den i bevegelse.

Ved å ta noen enkle grep kan du unngå mange problemer med symaskinen og sikre at den holder seg i topp stand i mange år fremover.

Har du noen vedlikeholdstips du sverger til? Del gjerne i kommentarfeltet!

Kommentarer

Ett kommentar til “Enkel vedlikehold av symaskin – Slik tar du best vare på den”

  1. […] Enkel vedlikehold av symaskin – Slik tar du best vare på den […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Informasjonskapselsamtykke med Real Cookie Banner